Voiko vatsahappoja lisäämällä päästä eroon närästyksestä?

Voiko vatsahappoja lisäämällä päästä eroon närästyksestä?

Suolahappo on olennainen osa ihmisen ruoansulatusjärjestelmää. Tämä artikkeli käsittelee suolahapon roolia ruoansulatuksessa, sen normaalia happamuustasoa mahassa, ja miten suolahapon puute voi johtaa ruoansulatusongelmiin.

Suolahapon tehtävät ja mahalaukun normaali happamuus

Vatsamme sisältää suolahappoa (HCl), jonka pääasiallinen tehtävä on ruoan sulatus. Vatsamme on hyvin hapan, tyypillisesti pH-arvoilla 1-2. Tämä voimakas happamuus on välttämätöntä monista syistä:

  1. Bakteerien tuhoaminen: Suolahappo auttaa tuhoamaan ruoassa mahdollisesti olevat haitalliset bakteerit.
  2. Entsyymien aktivointi: Se aktivoi entsyymejä, kuten pepsiiniä, joita tarvitaan proteiinien hajottamiseen.
  3. Ravintoaineiden muuntaminen: Auttaa muuntamaan mineraaleja ja vitamiineja paremmin imeytyviin muotoihin.

Suolahapon vähyys ja ruoansulatusongelmat

Suolahapon määrän väheneminen mahalaukussa voi aiheuttaa  ruoansulatusongelmia. Erityisen merkittävä ongelma on alaruokatorven sulkijalihaksen (LES) heikkous, joka voi johtaa vatsahapon takaisinvirtaukseen, eli refluksiin. LES on lihas, joka kontrolloi ruoan siirtymistä ruokatorvesta mahalaukkuun ja estää mahahapon pääsyn takaisin ruokatorveen.

Kun mahalaukun suolahapon määrä on vähäinen, LES toiminta voi heikentyä, mikä voi johtaa närästysoireisiin. Tämä on yllättävää, sillä usein oletetaan, että närästys johtuu liiasta happamuudesta. Kuitenkin käytännön kokemus on osoittanut että noin yhdeksällä ihmisellä kymmenestä närästys johtuukin liian vähäisestä suolahaposta.

Suolahapon lisääminen

Kun suolahapon määrää mahalaukussa lisätään, närästysoireet usein helpottuvat tai poistuvat kokonaan. Tämä johtuu siitä, että kun happamuustaso nousee, LES-lihaksen toiminta vahvistuu, estäen vatsahapon takaisinvirtauksen. Ruoansulatusprosessi palautuu tasapainoiseen tilaan, jossa ruoka sulatetaan tehokkaammin ja ravintoaineiden imeytyminen on täydellistä.

Yhteenveto

Suolahapon rooli ruoansulatuksessa on keskeinen ja monipuolinen. Sen riittävä määrä on välttämätöntä niin ruoan tehokkaaseen sulattamiseen, haitallisten bakteerien tuhoamiseen kuin ravintoaineiden optimaaliseen hyödyntämiseen. Suolahapon puute voi johtaa ruoansulatushäiriöihin ja närästysoireisiin, mutta asianmukaisella hoidolla ja mahdollisesti happamuustason säätelyllä voidaan edistää ruoansulatuksen terveyttä ja yleistä hyvinvointia.

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi

Saat tiedot tarjouksista, uutuuksista sekä hyödyllistä tietoa vatsan terveydestä sähköpostiisi.